Aan de slag | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

Aan de slag

afbeelding van Juul van de Kolk

We hebben een mooie warme en lange zomer gehad. Daar hebben we van genoten. Op 15 maart 2017 hadden we de Tweede Kamerverkiezingen en op 21 maart 2018 volgden de gemeenteraadsverkiezingen. Beide verkiezingen hebben een enorme vertragende invloed gehad op de beleidsontwikkeling in het sociaal domein. De kabinetsformatie en ook de gemeentelijke coalitievorming hadden absolute voorrang. Daar kunnen we lang of kort over jerimieren. Het helpt niet. Mijn voorkeur is om zo snel mogelijke concreet aan de slag te gaan.

De vraag is, hoe doe je dat?  Als ik dat wist, hadden anderen dat al lang gezegd. Nee, dat wordt een kwestie van uitproberen. De mensen moeten het zelf zeggen en ook zelf doen. Dat kunnen ze niet alleen en individueel. Misschien kunnen ze laten merken wat ze willen en kunnen als ze vastlopen of door het zoveelste vangnet vallen. Bij de dokter of een hulpverlener, in buurt- of wijkcontact of in een toevlucht of een uitvlucht. En dat vastlopen gebeurt veelal op een manier, waarbij een gedegen burger zich weinig kan voordstellen. Soms heeft het ook geen zin om daarin ver mee te gaan.
Maar er moet wel iets gebeuren anders wordt de ramp alleen maar erger. Dan komt de gezondheid van onze samenleving op het spel te staan.
Ik zou zeggen: Breng de plekken en netwerken, waar de nood hoog is en de oplossing veraf in kaart en laat de betreffende mensen praten en hakkelen tot het hen de neus uitkomt
Voor oplossingen moet je elkaar vinden om tot een begin van een oplossing te komen. Ga er maar vanuit dat we allemaal onze beperkingen hebben, onze ondoorgrondelijkheid en beschadigingen.  De een heeft het beter getroffen dan de ander, maar we zijn allemaal de moeite waard.
Velen komen echt tekort en dat moet door anderen gezien worden. Als onze samenleving dat niet ziet, gebeurt er niet veel.
Roep hen bijeen, de burgers met beperkingen, vooral degenen die door de mazen van de burgerlijke samenleving vallen, en vertolk wat er in hun wereld en beleving gebeurt.

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional