aandacht | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

aandacht

afbeelding van Gerard Steverink

René Peters, tweede kamerlid voor het CDA schrijft in een van zijn blogs: “Ik voelde een klik gisteren." De wethouder die ik sprak was niet van het CDA. Dat deed en doet er niet toe. Hij hield van mensen. En dat is mooi. Aandacht was voor hem een toverwoord. Hij verdiepte zich in de doelgroep. En interviewde mensen in hun eigen huis. Een verhaal raakte hem zeer. “Ik vond het spannend weer aan het werk te gaan. Ik miste het dat niemand tegen me zei echt blij te zijn dat ik weer aan het werk was.”  

Cruciaal in dit citaat vind ik het woord AANDACHT. Wat leven wij toch langs elkaar heen. In mijn jeugdjaren, ja in Rotterdam, kende ik alle mensen zeker in honderd meter aan beide kanten van mijn ouderlijk huis. En als er iets was werd er geholpen. Je was er voor elkaar als het nodig was, of je “arbeider of hoger” was. Opvallend was het dat hier niet naar werd gekeken.

Er zijn veel synoniemen voor aandacht:  Op het synonieme net lees ik : aandacht (zn): aandachtigheidattentie, bekommernis, belangstelling, interesse, oplettendheid, opmerkzaamheid, toewijding, verzorging, vlijt, zorg. Wat een hoop variaties op dit woord en wat dekt het woord aandacht veel andere woorden. Daar sta je eigenlijk veel te weinig bij stil.

 

Hoe leven wij nu dan! De bureaucratie maakt het menselijke bijna kapot omdat de regeltjes meestal verhinderen dat er persoonlijke aandacht is. Men moet voldoen aan de regeltjes en voldoende “vinkjes” op de formulieren. Zorgverleners proberen het vaak gelukkig wel. Dat zijn de echte professionals. Mensen die functioneren krachtens procedures, regeltjes en wat nog meer mogelijk is, zijn niet menselijk maar instrumenteel bezig. De bureaucratie zorgt voor hokjes, afbakening van taken, door verwijzingen door mij ook afschuiven genoemd.

Helaas heb ik dit ook mee moeten maken. Sommige “hulpverleners” komen graag in het nieuws.

Maar toen jaren geleden in ons gezin zich iets zeer droevigs voordeed was het antwoord van de hulpverleners: “Wij kunnen niets voor u doen. Probeer het daar en daar eens”.  En: "als het met de kinderen niet goed gaat, halen wij de kinderen weg”.  Typisch denken in procedures, regels en afschuiven.

 

Ik las gisteren hoe een vrouw met borstkanker moeite moest doen om een second opinion te krijgen. Toen zij doorzette bleek uit het second opinion dat de eerste voorgestelde behandeling funest geweest zou zijn. In het tweede ziekenhuis was er wel de juiste aandacht.

 

Aandacht moet een van de kernwoorden zijn in onze samenleving. Aandacht voor elkaar. In je werk, in je woonomgeving, in je wijk. Even je blik elders naar toe wenden. Over je eigen grenzen heen kijken, over je eigen functie heen kijken. En in je professie vind ik  nog altijd : ”Beter achteraf vergiffenis vragen dan vooraf toestemming”.

 

Geef professionals de ruimte om mens te zijn, medemens. En professionals blijf bij je beroepshouding die medemenselijkheid leerde en geen regeltjes.

Door de juiste aandacht kan een ieder achter de echte problemen komen. Zorgen voor de juiste zorg en niet door dik en dun bijv. het adagium blijven hanteren: Langer thuis blijven wonen. Door de juiste aandacht gaan wij anders kijken naar mensen met hun problemen. Komen wij dichter bij die mens en komen wij tot een oplossingsgerichte aanpak die heel verfrissend, helder en duidelijk is. En waar de mens, de cliënt, ook nog een echt mee is en wordt geholpen. Waar de mens centraal staat, is de oplossing dichtbij.

Ik geef een voorbeeld en zo zijn er velen. Een gezin heeft grote schulden, werkloosheid is er de oorzaak van, kinderen krijgen hier problemen door. Huwelijksproblemen. Wanneer je op basis van je “vak” de schulden aanpakt dus alleen het symptoom benadert kom je er niet. De rest van de problematiek blijft. Met aandacht (belangsteling, oplettendheid, opmerkzaamheid, toewijdingzorg) bereik je de oplossing. En zoals ik al vaker heb geschreven: integrale aanpak. Dit vereist aandacht in alle variaties. Wordt integrale aandacht ooit nog eens de nieuwe beroepshouding!

 

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional