In de serie Oud worden doe je later: Grijze muis | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

In de serie Oud worden doe je later: Grijze muis

afbeelding van Juul van de Kolk

Wie wil er nou een echte grijze muis zijn? Ooit gehoord van een wedstrijd: “wie zijn de supergrijze muizen van het jaar”. Welnee. Alles lijkt te wijzen op het tegendeel. De trend in onze huidige consumptiemaatschappij speelt scherp in op: “grijze muizen doen er niet toe. Het zijn verliezers ”. Inderdaad aan hen verdient onze weggooisamenleving bitter weinig. En dat is de norm, de maat.

Wij leven in een uitputtend tijdperk van de menselijke geschiedenis. We verbruiken de grond, het milieu en onze grondstoffen. Op den duur verdwijnt alle grond onder onze voeten. We vervuilen ons klimaat, de moeder van ons bestaan. We verbruiken onze planeet. We consumeren onze toekomst. Dat doen we met een onvoorwaardelijke inzet. Alle middelen lijken geoorloofd.

Alle neuzen moeten dezelfde kant op. Dat lukt het beste langs de weg van de verborgen verleiding. Je moet de mensen - we zijn tenslotte grijze muizen - op het goede been zetten om te consumeren. Je moet hen de indruk geven dat ze er echt toe doen, dat ze allesbehalve grijzen muizen zijn. Je kunt van alles zeggen over grijze muizen behalve dat ze grijze muizen zijn. Dat demotiveert. Het profiel “grijze muis” spreekt niet aan. De betiteling “grijze muis” verandert hen in eigenzinnige idioten.

Als je bier wilt verkopen, zeg je: “Als je veel bier drinkt, laat je zien dat je er bij hoort, dat je van betekenis bent. Je moet er wel wat voor over hebben want het gaat ten koste van je gezondheid en welzijn. Maar wat doet het er toe. Beter een kort en heftig leven dan een “grijze muizen leven”.
Als je tabak wilt verkopen laat je de consument onderdompelen in een schijnwereld van cowboyvrijheid en de glamour van de filmsterrenwereld. En inderdaad je vertelt erbij dat zo’n leven een verslavende en dodelijke afloop kan hebben. Je moet er wat voor over hebben om betekenis te krijgen en om er bij horen. Dat is pas uitdagend leven.

Mijn reactie zou zijn:”Liever een grijze muis die er toe doet dan een consumptieslaaf die alleen maar moet”.

Reacties naar: tel. 0412-623026, e-mail: juul.vd.kolk@home.nl

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional