In de serie Oud worden doe je later: Vol houden | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

In de serie Oud worden doe je later: Vol houden

afbeelding van Juul van de Kolk

Als je oud wordt loop je het gevaar om er stiekem aan te gaan twijfelen of je het allemaal nog wel kan. Je hebt zoveel mensen gekend die veel eerder hun gezondheid moesten inleveren en het leven lieten. Ik kan daar geen rechtvaardiging voor verzinnen. Zelf ervaar ik het als een gegeven, een soort “genade” in zijn oeroude betekenis, dat ik zo lang gezond blijf. Natuurlijk moet je gezond proberen te leven. Anderen deden dat en het lukte hen niet. Dat is voor jou en mij allerminst een aanleiding om het bijltje er bij neer te leggen. Integendeel ! Laat zien wie je bent. Vol houden.

Natuurlijk moet je niet van alles op je nek halen wat je draagkracht te boven gaat. Als je te veel van je zelf vraagt kun je jezelf heel verkeerd tegenkomen. Natuurlijk ben je vooral opgeroepen en gemaakt door je samenleving. In je samenleving leer je het meest door goed op te letten en te luisteren. Niet door ze naar jouw oordeel op het rechte pad te zetten.

Het adagium is: Blijf oefenen, doe je best. Oefening doet leven. Veel mensen denken: als ik niets meer hoef te doen en veel uitrust leef ik lang en gelukkig. Dat idee stamt een beetje uit de overtuiging: Ik heb energie meegekregen bij mijn geboorte en die wordt opgebruikt naarmate ik ouder word.

Nee, leven betekent voortdurend energie ontwikkelen. Daarbij gaat het om een levenshouding. Energie die stil staat, verzuurt. Rust roest. Het leven en samenleven is een uitdaging tot aan het einde.
Ouder worden is geen ziekte. Integendeel het is een levensproces met een natuurlijk einde. Ik denk dat je langer en gelukkiger leeft naarmate je je daarvoor met plezier inspant. Het einde aan je leven komt vanzelf.

Een kwestie van vol houden en vooral luisteren naar de mensen om je heen.

Reacties naar: tel. 0412-623026, e-mail: juul.vd.kolk@home.nl

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional