Dementie | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

Dementie

afbeelding van Gerard Steverink

Plezierig op bezoek bij iemand met dementie

Het is niet altijd makkelijk om op bezoek te gaan bij iemand met dementie. Zeker als het lastig wordt om een goed gesprek te voeren, kan een bezoek soms moeizaam verlopen. Misschien voelt u zich ongemakkelijk, omdat u niet goed weet wat u samen kunt doen. Daardoor kan het bezoek als een verplichting gaan voelen. Deze tips kunnen u helpen om toch met plezier op bezoek te gaan.

Samen zingen

Veel verpleeghuizen organiseren activiteiten voor de bewoners. Sommige daarvan zijn (ook) bedoeld om samen met partners of mantelzorgers te doen, zoals samen zingen. Mensen met dementie kunnen zich daardoor vrijer gaan gedragen. Door die momenten samen  te beleven, zorgt u voor verdieping van uw relatie. Wordt er in het verpleeghuis geen zangactiviteit georganiseerd? Dan kunt u ook samen naar muziek luisteren via de laptop of computer en lekker meezingen.  

Meedoen

In verpleeghuizen en andere woonvormen voor mensen met dementie kunnen de bewoners meestal aan verschillende activiteiten meedoen. Denk aan puzzelen, plaatjes kijken, dieren knuffelen of schilderen. U kunt daar als mantelzorger ook bij zijn. Als u een activiteit kiest die u zelf ook leuk vindt, kunt u er samen van genieten. Dat maakt de stap kleiner om het de volgende keer weer te doen, misschien ook buiten de groepsactiviteit om. U kunt ook overwegen vrijwilliger te worden in de instelling waar uw dierbare woont. Woonvormen hebben vaak mensen nodig. U kunt helpen met activiteiten begeleiden, koffie schenken, eten uitdelen of de vaatwasser uitruimen. Op die manier kunt u zich meer betrokken gaan voelen bij de bewonersgroep en nuttig werk doen. Dat kan een prettig gevoel geven.

Naar buiten

Als de conditie van uw dierbare het toelaat, is het ook een goed idee om lekker naar buiten te gaan. Maak een wandelingetje, ga naar de kinderboerderij in de buurt of maak een ritje met de auto. Twijfelt u of zo’n uitje wel verstandig is en of uw familielid ervan in de war zal raken? Vraag het dan na bij de verzorgenden.

Foto's kijken

Mensen met dementie vinden het vaak fijn om herinneringen op te halen. Door samen naar foto’s van vroeger te kijken, bijvoorbeeld. Erover vertellen of er alleen maar naar kijken, kan al veel betekenen. Wat vond uw dierbare vroeger leuk om te doen. Welke interesse had hij of zij? Lezen bijvoorbeeld? Misschien kunt u voorlezen uit een bekend boek? Hield uw dierbare van reizen? Dan kunt u mooie beelden laten zien van de landen die hij of zij bezocht heeft.

Vraag om hulp

Weet u toch niet zo goed wat u samen kunt ondernemen? Vraag het aan de verzorgenden. Wat is hun ervaring? Wat zijn volgens hen de momenten waarop uw dierbare het meest geniet? Zij zien uw familielid vaak, dus zij kunnen u vast op weg helpen. Het is helemaal niet gek als u het even niet meer weet.

BRON: Rabobank:

www.Ikwoonleefzorg.nl

Onderwerp: