Feestmaand | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

Feestmaand

afbeelding van jcrdg

Feestmaand
December, de laatste en donkerste maand van het jaar, is tevens de meest feestelijke maand. Dat begint al met de komst van de grote kindervriend en zijn gekleurde vrijwilligers. Want, gezien de krappe arbeidsmarkt is aan zwarte knechten nauwelijks meer te komen. De wachtende peuters en kleuters worden door de Sint des Vaderlands begroet als lieverds en schatjes. Kan me voorstellen dat ouders daar wel eens anders over denken, maar dit terzijde. Wel denk ik kan dat wel in deze MeToo tijd, maar bedenk dan dat de Sint een heilige is, in tegenstelling tot ons gewone mensen. Snoep is voor een kindervriend altijd zijn grootste troef. Dat weet ook de Sint maar al te goed en moedigt zijn gekleurde vrijwilligers aan het lekkers in alle hoeken te strooien. Zelf roept hij op om vooral een schoen klaar te zetten, daarmee de plaatselijke middenstand een handje te helpen. Zo rijdt de commerciële karavaan, de Sint hoog te paard omgeven door zijn kleurrijke vrijwilligers, het media stadje door en verdwijnt stilletjes om de volgende dagen in ieder plaatsje en dorpje opnieuw zijn kunstje te vertonen of op pakjesdag als kloppende verdwaalde vreemdeling te verschijnen. Daarmee een oude traditie in ere houdend.
Daarna volgen er, wat mij betreft, wat minder bekende feesten als de 'Onbevlekte Ontvangenis van Maria' en de 'Winterwende'. Maar de wonderbaarlijke geboorte van het voorbeeldige kindje Jezus omarmen we allemaal. Zijn verjaardag, die we al ruim 20 eeuwen vieren, beleeft iedereen als feest van licht en vrede. Een feest waar, hoe bizar ook, ooit oorlogen een snipperdag voor namen om samen kerstliederen te zingen. Een feest om even stil te staan bij mensen van voorbij en alles wat was en nooit weerkeert. Even geen werk, geen politiek, geen zorgen of ander gedoe. Misschien eens filosoferen hoe en waarom we steeds weer in de luxe valkuil belanden en daarmee een wereld inrichten op een manier die we eigenlijk niet wensen, met alle gevolgen en stress van dien. Geniet dus nog maar even van Kerst 2018, want als we zo gezond moeten gaan leven als de staatsecretaris onlangs opgewekt presenteerde rijst de vraag of er dan ook nog iets feestelijks overblijft. Onder het motto ‘Wij gunnen elke Nederlander een gezond leven en iedereen geluk’, worden we wel tot rook-, drank- suiker- en vleesvrije, burgers gemaakt. Dit terwijl Benny Neyman al zong: ‘Je hoeft me niet te zeggen hoe ik leven moet. Ik hoef toch niet te leven zoals jij dat doet. Ik kom niet aan 't jouwe, jij komt niet aan 't mijne. Ik laat jou in je waarde laat je mij dan in 't mijne. Voor mijn part loop ik buiten in m'n ondergoed. Of in m'n blote reet, dat is mij om 't even. Zo lang ik maar gezond ben en plezier heb in 't leven’. Met als feestelijk refrein 16 maal ‘Lalalalalalalalalala’. Het was vroeger niet altijd beter, maar dit lijkt toch wel feest.

Geluk
Voor nu wens ik allen fijne feestdagen en voor het nieuwe jaar veel geluk. En om een beetje te helpen dit geluk zo goed mogelijk te bereiken geef ik graag de tip van column schrijver Peereboom Voller door, namelijk: ’Geluk is de kunst om een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt. Maar die moet je wel zelf plukken’.

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional