Ouderen zijn de schuld | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

Ouderen zijn de schuld

afbeelding van Gerard Steverink

Ouderen zijn de schuld

 

Bijna dagelijks kom ik wel een of andere item tegen dat een negatieve toon zet over ouderen en/of senioren.

Ouderen zijn de oorzaak van een lagere productiviteit van de bedrijven.

Ouderen zijn de oorzaak van de oplopende kosten van de gezondheidszorg

Ouderen zijn de schuld dat jongeren later geen pensioen zouden hebben

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wanneer komen er eens positieve berichten over ouderen in de media??

 

Leest u hoeveel ouderen mantelzorg verlenen?

Leest u hoeveel opa’s en oma’s oppassen zodat de ouders kunnen werken aan hun welvaart en hun woningen?

Wordt er ooit wel eens iets geschreven over het maatschappelijk rendement en de Wmo besparing van senioren organisaties?

 

Leest u wel eens het positieve over ouderen?

Op basis van een onderzoek van voormalig Oikos samen met de ouderenbonden  besteden ouderen

alleen in Noord Brabant ruim 1,35 miljoen uur aan vrijwilligerswerk. Dat heeft een maatschappelijk rendement van minstens 28 miljoen Euro, waarvan minimaal 20,5 miljoen Euro uitgespaard wordt aan Wmo-kosten.   In een vergelijkbaar onderzoek van dezelfde voormalige Stichting  in opdracht van de Gemeente Veldhoven een soortgelijk onderzoek naar het maatschappelijk rendement van kwam een opzienbarend resultaat naar voren: iedere Euro subsidie die de Gemeente Veldhoven in het werk van seniorenorganisaties investeerde, leverde een rendement op van meer dan 14 Euro.

 

Kunnen wij dan nog spreken van ouderen zijn de schuld?

Ik denk dat wanneer ouderen zich niet op een dergelijke grote schaal inzetten er economisch in Nederland heel veel mis zal gaan.  Clubs kunnen sluiten omdat er geen vrijwilligers meer zijn, mantelzorg moet dan reguliere zorg worden, er zijn nauwelijks nog twee verdieners wanneer opa’s en oma’s  niet oppassen.  Naar mijn mening moeten wij totaal anders naar ouderen gaan kijken. Misschien zelfs naar onze samenleving.  Ja er zijn vraagstukken. Waarom zouden die niet opgelost kunnen worden?

Wat is de reden dat de overheid bijvoorbeeld zo krampachtig vasthoudt aan de rekenrente bij de pensioenen?

Wordt er niet teveel vanuit gegaan dat de pensioenen in Nederland met uitzondering van de AOW, privaat geld is dat niet door de belastingen is opgebracht?  Pensioen is volgens mij uitgesteld loon. De overheid ziet het denk ik totaal anders.

 

Natuurlijk is er vergrijzing. Natuurlijk is er dan een probleem. Problemen zijn er om op te lossen.

Gisteren zei Geert Mak in Buitenhof: Als er een probleem is, kunnen wij het oplossen. En als wij een probleem niet kunnen oplossen, is het een gegeven. Of woorden van gelijke strekking. Dus het is tijd om op onze zaak te letten: A. waardering voor ouderen B. Met elkaar de vraagstukken van de vergrijzing aanpakken.

A kan worden bereikt door ook eens positief over ouderen te gaan schrijven en het economisch rendement te gaan belichten. B  vraagt beleid dat verder gaat dan een kabinet dat 4 jaar regeert en daarna komt er weer een volgend kabinet met andere prioriteiten.  Benoem eens in de politiek de prioriteiten en staar je niet blind op alleen CO2, milieugroepen en energie transities. Kijk ook naar andere problemen, bijv. daklozen en armoede,

bureaucratie die fnuikend is en nog veel meer.    

Vergrijzing is niet alleen een Nederlands probleem. Het is een mondiaal gegeven.

Wij zullen echter verder moeten kijken dan het nu. 

 

Als wij nu eens beginnen met respect. Respect voor jongeren, respect voor gezinnen, respect voor mantelzorgers, respect voor vrijwilligers,  respect voor de oudere werknemer, respect voor ouderen,  respect voor vluchtelingen etc. etc.  Ook respect voor tradities en niet alles maar over boord gooien.  Vaak ook omdat men de geschiedenis niet kent en deze naar eigen hand wil zetten.

Dat 2020 een jaar mag worden waarin wij opnieuw leren respect te hebben.  

Onderwerp: