Van de bijzondere bijstand in de drup? | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

Van de bijzondere bijstand in de drup?

afbeelding van Redactie

Geen geld en niet gezond en dan toch mee kunnen doen?

Stel je zit in de bijstand. Niet fijn. Maar je bent ook nog eens niet gezond. Helemaal niet fijn. Gelukkig is er de zorgverzekering. Fijn. Maar die betaalt niet alles. Minder fijn.

Gezondheidszorg niet toereikend

De regering wil dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij. Dat wil jij ook heel graag. Maar dan heb je eerst extra gezondheidszorg nodig om goed te kunnen functioneren.

Geen probleem. Daar hebben we de bijzondere bijstand voor. Fijn toch? Of niet??

De bijzondere bijstand

Goed, je belt of mailt naar je bijstandsconsulent. Je zegt dat je zorg nodig hebt, maar dat je dat niet kunt betalen. Prima, zegt de bijstandsconsulent. Dan gaan we samen eens kijken wat je nodig hebt. 

Je somt op: ik heb volgens mijn huisarts een fysiotherapeut en een chiropractor nodig om beter te kunnen herstellen. 

Oké, zegt de bijstandconsulent. Ik twijfel een beetje of dit wel noodzakelijk is, maar alla, als jij voor offertes zorgt, dan zorg ik voor een ingevuld formulier dat je dan moet ondertekenen en retour moet sturen.

Offertes?!

Je gaat vol goede moed aan de slag en regelt  een offerte van de fysiotherapeut. De chiropractor is lastiger. Want die weet helemaal niet wat je nodig hebt om te kunnen herstellen. Dus een eerste intake is noodzakelijk. Of je maar even 120 euro op tafel wil leggen....
Of je die ook van de bijzondere bijstand zou kunnen krijgen? Je vraagt het aan de bijstandsconsulente. Nee, is haar antwoord.
Ondertussen is de offerte van de fysiotherapeut binnen. Deze is 3 weken geldig. Je vraagt meteen aan de bijstandconsulente of je deze offerte alvast in kan dienen. Nee, zegt ze, we bundelen alles.

Ondertussen loopt je stress niveau op. Waar haal je die 120 euro vandaan? Je hebt geen financiële reserves meer en je houdt er niet van om schulden te maken. Maar je moet toch iets? Je moeder van 86 biedt aan die 120 euro voor je te betalen. En dat is niet de eerste keer dat ze financieel voor je in de bres schiet. Terwijl ze zelf alleen maar een Aowtje heeft.

Goed. Je kan de intake met de chiropractor binnen 2 weken regelen. Vervolgens krijg je na een week de offerte binnen. Shit... nu is de offerte van de fysiotherapeut verstreken..
Wat nu?

Oeps

Je neemt weer contact op met de bijstandconsulent. Fijn dat je de offerte voor de chiropractor hebt weten te regelen, zegt ze. Maar de offerte van de fysiotherapeut moeten we opnieuw aanvragen, want de termijn is verstreken. Dus ga je weer naar je fysiotherapeut met hetzelfde verzoek van onderhand een maand geleden. De fysiotherapeut zucht eens diep. Ze maakt dit vaker mee. Maar ze overhandigt jou na een week nogmaals de offerte. Deze valt echter wel wat hoger uit, want intussen is er een jaarwisseling geweest.

De bijstandconsulente heeft vakantie, dus die kan je pas na (je raadt het al) 2 weken bereiken. Offerte chiropractor verlopen... 

En dan is het formulier nog niet eens ingevuld en ondertekend.

Afhaken of doorgaan?

Uiteindelijk heeft de bijstandconsulente de fysiotherapeut en de chiropractor te pakken gekregen en gesproken. Dat had nogal wat voeten in de aarde omdat ze elkaar telefonisch niet goed konden bereiken. De gemeente zou een aantal keren de fysiotherapeut hebben gebeld, maar de fysiotherapeut heeft geen telefoontje ontvangen. De fysiotherapeut heeft zelf de bijstandconsulent proberen te bellen, maar werd niet doorverbonden.

Je stressniveau is ondertussen behoorlijk aan het stijgen. Je hebt leningen moeten aangaan om de stijgende zorgkosten te kunnen betalen. Je slaapt slechter en voelt je ook steeds slechter.

Was het wel een goed idee om bijzondere bijstand voor de zorg aan te vragen, vraag je jezelf af. Want zijn jouw lichamelijke problemen wel al die stress waard?

Misschien moet je je maar schikken in het feit dat iedereen op papier mee mag doen in deze maatschappij, behalve die mensen die geen geld hebben en niet gezond zijn.

Nawoord redactie

Bovenstaande verhaal is een combinatie van zaken die ons ter ore zijn gekomen. Is dit voor jullie herkenbaar en willen jullie je eigen verhaal vertellen? Dan kan dit in de reacties onder dit bericht, of mail naar adviesraadsociaaldomein@oss.nl zodat wij alle ervaringen kunnen bundelen en er een ongevraagd advies over kunnen schrijven.