Zielenvreugde | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

Zielenvreugde

afbeelding van jcrdg

Zielenvreugde

‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, zegt een oud Nederlands spreekwoord. Op het moment dat ik dit schrijf telt Nederland exact 17.256.381 geregistreerde inwoners. Maar het is slechts een momentopname. De teller loopt door. Zowel door het werk van de ooievaar als het binnenvliegen van nieuwe Nederlanders. En als de doorrekeningen van het CBS een beetje de waarheid benaderen, groeien we door naar ruim 24.000.000 vreugdevolle Nederlandse zielen. Hoe leuk is dat. Hoewel, waarom lezen we steeds vaker over verwarde personen, ofwel hier levende mede burgers. In het verleden kende iedere wijk of dorp wel een gekke Gerrit, die door de lokale gemeenschap werd beschermd en bij alles betrokken. De Utrechtse wijk, waar ik opgroeide, kende Willem die overal bij betrokken was. Hij liep voor de fanfare uit, hielp op zijn manier de politie, kortom zonder Willem geen feest. Thans lijken er alleen maar Einsteintjes te worden opgevoed, die bij het minste of geringste in de stress raken, maar dit terzijde. Ik moet denken aan Wim Sonneveld die zo treffend zong: ‘Nu wonen we in betonnen dozen, met flink veel glas, dan kun je zien hoe het bankstel staat bij Mien en d'r dressoir met plastic rozen’. Ja, gluren bij de buren om te ontdekken wat we zelf nog missen. Het was nog net niet zo erg dat twee naast elkaar wonende buren één spijker gebruikten om aan beide kanten dezelfde koekoeksklok te hangen. En de commercie speelde er handig op in. We schuifelen op kousenvoeten over onze nep parketvloer omdat anders de onderburen komen klagen over onwenselijk geluid. We sluiten onze dozen luchtdicht af om energie te sparen om vervolgens via energie vretende installaties weer levenslucht binnen te blazen. En als levende bloemen er niet willen groeien worden ze gewoon kunstmatig nagemaakt. Zoals met bijna alles. We kijken jaloersmakend naar het openbaar groen, door de gemeente aangelegd voor de nodige levenslucht. We eten ons voedsel uit dozen, blikken en plastic zakken. En zoals de stadskinderen niet meer weten waar de melk vandaan komt, weten wij nauwelijks wat de voedselfabrikant ons allemaal in de maag splitst. Dat moeten we op de verpakking, in verhullende teksten, met ondersteuning van een grote loupe, lezen. En sinds kort blijkt dat zelfs op de vraag ‘of je worst lust’ ook al geen enkelvoudig antwoord mogelijk is. Want naast de echte sappige Unox rookworst wordt nu ook een vegetarisch surrogaat exemplaar aangeboden. Het lijkt erop dat het wonen in simpele huizen tussen groen, met boerenbloemen en een heg, toch niet zo verkeerd was als we toen dachten. We zijn hebberig geworden en doen alsof de hele aarde van onze generatie is. We overeten onszelf en laten vervolgens, op kosten van de zorgverzekering, de chirurg het overtollige vet weghalen. Valt dit misschien ook onder kringloop. En nu we worden geconfronteerd met het milieu probleem spartelen we tegen. Ja, we zijn het met alle maatregelen eens, als het maar niet onze portemonnee raakt.

 

Alle beetjes helpen

Volgens mijn SolarEdge, waarop ik alle verrichtingen van mijn pas aangeschafte zonnepanelen kan volgen, heb ik inmiddels 1,1 boom geplant. Er van uitgaande dat de eerste cent het begin van een miljoen is, doet het me deugd te weten dat er over enige tijd, ergens in de wereld, mijn eigen geplante bomen een nieuw bos vormen.

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional