Zwart, wit of kleur | Adviesraad Sociaal Domein Oss

-A A +A

Zwart, wit of kleur

afbeelding van jcrdg

Zwart, wit of kleur
In mijn jeugd was melk drinken een must om gezond groot te worden. Dagelijks kwam de melkboer, later gepromoveerd tot melkman, met zijn, op eigen kracht, voortbewogen zware bakfiets, bij mijn moeder langs om losse melk en melkproducten te slijten. Er was veel concurrentie. Het was normaal dat in één wijk meerdere melkboeren zijn klanten bedienden. Kwaliteit speelde daar geen enkele rol bij, want iedere melkboer leverde hetzelfde product. Wat wel speelde was de kerk waarbij je hoorde. Katholieken dronken roomse melk en protestanten gereformeerde melk, zoiets. De melkboer was tevens de vertrouwensman van moeder de vrouw. Mogelijk komt daar de uitdrukking ‘hij zal wel van de melkboer zijn’, als een nieuwe boreling weinig gelijkenis vertoonde met zijn vader, maar dit terzijde. De melkboer, melkboerinnen bestonden niet, beschikte vaak over een 'loper', die hoegenaamd op alle deuren van zijn klanten paste. Of ging achterom waar de keukendeur altijd open was, het was immers nog de tijd van touwtjes uit de brievenbus. Er stond dan een pan klaar om de benodigde liters melk in achter te laten. Leveringen werden in een boekje genoteerd. Afrekenen deed men aan het eind van de week omdat dan het weekloon binnen was. Maar helaas, koemelk blijkt een symbool van blanke overheersing te zijn. Als je tegenwoordig een lekker koel glas witte melk drinkt maakt u zich schuldig aan racisme. Althans dat is de waarschuwing van PETA, de wereldwijde dierenrechtenorganisatie. Zij beweren dat ‘koemelk bij uitstek de perfecte drank voor blanke overheersers is’ en dat melk bovendien gewelddadig uit koeien wordt geperst. Het is maar dat u het weet.
En dan nog iets. Wist u dat aan pepernoten met ‘authentieke VOC-kruiden’ een vies smaakje zit. Indische, Indonesische en Molukse Nederlanders hebben daarover een klacht ingediend. ‘Wij vinden het belangrijk dat er een breder en realistischer perspectief komt op de koloniale geschiedenis van Nederland”, zegt een woordvoerder van het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië. En vindt dat de VOC, waar Nederland veel aan te danken heeft, ook maar eens onder het vergrootglas gelegd moet worden. En zo worden onze pepernoten gebruikt in de strijd tegen de VOC mentaliteit uit de jaren 1600 . Hoe bedenk je het. Dat terwijl we al leven in de maand van de vermaledijde zwarte pieten. Werd ik als kind bang om in de zak van Piet naar Spanje te worden gevoerd, nu als ouder wordt ik bang om de goedheilig man welkom te heten. Niets lijk meer heilig tegenwoordig. Maar ja, we zijn niet allemaal gekerstend. En zo moet ook de kerst, met alles wat daarmee verband houdt, er aan geloven. Want behalve ‘het kindje uit de kribbe’ lijken steeds meer concurrerende profeten op hun strepen te gaan staan terwijl vrede op aarde steeds verder weg lijkt. Weemoedig denk ik aan Frank Boeijen als hij zingt: ‘Denk goed na aan welke kant je staat. Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart’. Immers in kleur ziet alles er veel mooier uit.

Kerst, sorry Winterboom
Graag wens ik u veel plezier met het optuigen van de de winterboom tijdens de wintervakantie. Als de winterverlichting brandt en de winterballen fonkelen kunnen de winter cadeaus onder de boom. Dan nog wat winterstukjes met veel groen voor op tafel en een winterkrans voor buiten aan de deur. Het winterfeest kan beginnen.

Onderwerp: 

Reageren op een blog kan als u bent ingelogd. U bent al ingeschreven of u kunt zich hier alsnog voor inschrijven als inwoner van Oss of als professional.

Registreren als lid Registreren als professional